0
0 položek
0 Kč
prodej@spokojenykun.eu   |   +420 777 270 058

Vyléčím letní vyrážku vašeho koně

Ať už brouzdáte po internetu, nebo probíráte muchaté koně s kamarády, stane se, že občas narazíte na některé kontroverzní názory. Rádi bychom vám jich pár objasnili:

„Vyléčím letní vyrážku vašeho koně“

Mýtus. Letní vyrážka není v současné době vyléčitelná. Díky klasické i alternativní medicíně máme možnost zmírnit její příznaky, nelze ji však definitivně vyléčit. Občas se stává, že vám kdosi vyléčí koně v zimě („Fakt to funguje!!!“) a na jaře, ejhle, „Ono se to vrátilo“ J. U lehčích případů někdy stačí použití vhodného repelentu a kůň je zjevně bez příznaků, neznamená to ale, že je vyléčen.

„Letní vyrážku způsobují parasité usazení v ocase a hřívě“

…tak toto je opravdu spíše špatný vtip, zejména pochází-li z jinak důvěryhodného zdroje. Ano, ektoparazité mohou být příčinou svědění a drbání, pak se ale jedná o napadení ektoparazity a NE o letní vyrážku.

„Muchař musí být zavřený ve stáji“

Nemusí. Při použití kvalitní mechanické ochrany (deka, maska) a repelentů může být váš muchař venku klidně i 24/7. Navíc zavření do stájí, které nejsou nijak ošetřeny proti náletu hmyzu, myslím, moc neřeší. Je doporučováno tzv. noční pasení, pak je ale na stájníka či majitele kladen nárok vypusit koně na pastvu cca hodinu po setmění a hodinu před svítáním koně zavřít, neb právě okolo soumraku a svítání je nejvyšší koncentrace komárů a protivných mušek.

„Muchaře vyléčí řezník“

…v podstatě pravda, vzhledem k neléčitelnosti onemocnění J. Nemyslíme si ale, že letní vyrážka by měla být jediným důvodem utracení vašeho koně, naopak věříme (a vyzkoušeli jsme), že trocha lidské snahy dokáže zkvalitnit muchatému koni život. Další kapitolou jsou ale majitelé, kteří o své koně s letní vyrážkou nikterak nepečují („No jo, on je muchař“) a ti pak končí s infikovanými rozedranými ranami či dokonce s otravou krve. Tam by možná i ten řezník byl lepší volbou než trápení takových koní.

 

Více o letní vyrážce naleznete v jednom z příštích článků.

 

Ať vám spokojení koně jdou!

 

Ing. Hana Mejtová

Související obrázky