0
0 položek
0 Kč
prodej@spokojenykun.eu   |   +420 777 270 058

Jsou Pasti na ovády nebezpečné?

V roce 2020 se objevilo několik článků o škodlivosti pastí na ovády v zahraničním odborném tisku. Tyto vznikly na základě studie týkající se pastí "s kloboukem a nádobkou" Asociace amatérských jezdců (VFD) v Německu.

Již několik let se ve výbězích koní vyskytují Pasti na ovády. Jejich princip je jednoduchý. Černou kouli pověšenou na provázku vyhřeje sluníčko a vít jí pohybuje ve větru. Pro krevsající hmyz, který se orientuje převážně infračervenými senzory potom představuje kořist - teplokrevného živočicha. Usedne na kouli a je způsobem odpovídajícím druhu pasti chycen.   

Jak však odhalila nedávno zveřejněná studie, umírá v něm často i jiný hmyz.

Od roku 2017 zkoumala projektová skupina společně s vědci, asociacemi na ochranu přírody a úřady, jaký vliv mají pasti na ovády na úmrtnost jiných druhů hmyzu. Ve společné studii byly pasti analyzovány na různých místech v Severním Porýní-Vestfálsku po dobu 21 týdnů. Celkově pasti chytily více než 50 000 jedinců, ale jen asi 2 000 z nich byly hovada. K usmrcenému hmyzu patřilo také více než 400 motýlů a 70 divokých včel.

Závěr studie hovoří o nutnosti přispůsobit režim používání pastí období výskytu krevsajícího hmyzu v oblasti. *

VFD vypracovala řadu doporučení pro používání pastí na ovády. Ta by měla pomáhat zvyšovat účinnost pasti a současně chránit biologickou rozmanitost hmyzu.

Doporučení * pro použití pastí na ovády (lze použít pro pasti Sticky Trap, které ale nebyly ve studii zkoumány) :

  1. Past používejte pouze v sezóně výskytu hovad (přibližně od poloviny června do poloviny září). Demontujte na konci léta, jakmile zpozorujete, že dochází jen k sporadickému záchytu hovad.
  2. Udržujte v okolí pasti vegetaci s krátkou trávou.
  3. Past postavte pouze tak, aby byla po většinu dne na slunci, tj. pokud možno z dosahu stínu stromů.


Následná doporučení se týkají pastí s nádobkou s tekutinou, která slouží jako dodatečný atraktant. 

Pasti na ovády Sticky Trap neobsahují nádobku s vodu, která často slouží právě jako atraktant pro hmyz, který hledá vodu. Voda v pasti v čase, kdy klesne teplota (v noci či brzy rtáno), zůstává teplá, ohřívá okolí a láká vyšší teplotou hmyz, který se letí "ohřát". Tyto vlastnosti u pastí Sticky Trap odpadají z jejich samotného principu. 

Zdroj: Sticky Trap, * PferdeRevue (https://www.pferderevue.at/aktuelles/haltung/2020/insektensterben--beliebte-bremsenfalle-toetet-bienen-und-schmett.html)

 

Související obrázky